HET KETO-DIEET
1. Wat mag je eten op het keto-dieet?
Een van de eerste dingen die mensen zich afvragen als ze het keto-dieet overwegen, is wat ze wel en niet mogen eten. In principe mag je alles eten, zolang je maar onder de 20 gram koolhydraten per dag blijft. En als je dan gaat kijken hoeveel koolhydraten er in bepaalde voedingsmiddelen zitten, dan merk je al snel dat niet alles even geschikt is.
Op het keto-dieet eet je voornamelijk:
Gezonde vetten: zoals olijfolie, kokosolie, avocado's, noten en zaden.
Eiwitten: zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
Koolhydraatarme groenten: zoals bladgroenten, broccoli en courgette.
Kijk hier voor een uitgebreide lijst.
2.Hoe begin ik met het keto-dieet?
Een goed begin is het halve werk. En wie een goed begin wil maken, begint met een goede voorbereiding. Lees je goed in over wat het dieet precies is, wat je kan verwachten en waar je op moet letten.
Het keto-dieet is een hele andere manier van eten en samenstellen van gerechten dan dat je gewend bent. Het is belangrijk om alle ingrediënten goed af te wegen/meten. Zorg dat je een goede, nauwkeurige keukenweegschaal hebt en voldoende maatlepels en -bekers.
Maak het jezelf wat makkelijker door bestaande keto-proof recepten te volgen en maak hier een weekplanning mee.
Voor meer tips klik hier.
3.Wat is het verschil tussen keto en koolhydraatarm?
Bij koolhydraatarme diëten ligt de nadruk specifiek op het verlagen van koolhydraten.
Vaak tot maximaal 150 gram koolhydraten per dag, maar soms ook heel streng tot maximaal 20 gram koolhydraten per dag, net zoals bij het keto-dieet.
Het grote verschil zit in de hoeveelheid vetten. Het keto-dieet legt namelijk niet alleen de nadruk op het verlagen van koolhydraten tot maximaal 20 gram per dag, maar ook op het verhogen van de vetinname: gerechten moeten uit minimaal 66.7% vetten bestaan.
Koolhydraatarme diëten kijken hier niet naar, waardoor deze recepten te weinig vetten bevatten voor het keto-dieet.
Het overgrote merendeel aan 'keto'-recepten die in boeken, websites, fora en groepen aangeboden worden zijn koolhydraatarm en dus niet keto, omdat er niet naar het vetpercentage gekeken is. Wanneer je stabiel in ketose wil komen en blijven, zijn deze recepten dus niet geschikt.
5.Hoe weet ik of ik in ketose ben?
Signalen dat je lichaam in ketose is:
Stabiele en verhoogde energie gedurende de dag
Verbeterde mentale helderheid en focus
Weinig tot geen hongergevoel tussen maaltijden
Gemakkelijker vetverbranding en gewichtsverlies
Er zijn ook urine- en bloedtesten waarmee je het aantal ketonen kunt meten om het zeker te weten. Maar als je bovenstaande signalen ervaart, is je lichaam in ketose.
6.Wat is de ketogriep?
Wanneer je het keto-dieet gaat volgen, maakt je lichaam nog al wat veranderingen door. Deze veranderingen gaan in meer of mindere mate gepaard met een aantal bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn te verklaren door een combinatie van metabole omschakeling, hormonale aanpassingen en elektrolytenbalans en worden vaak aangeduid als de keto-griep.
1. Energie-omschakeling (glucose → vetten/ketonen)
Normaal draait je lichaam vooral op glucose uit koolhydraten.
Wanneer je koolhydraatinname sterk vermindert, dalen de glycogeenvoorraden in lever en spieren binnen 24–48 uur. Je lichaam moet overschakelen op vetverbranding en de productie van ketonen in de lever.
Deze metabole switch verloopt niet meteen efficiënt; hierdoor ervaar je tijdelijk energietekort in hersenen en spieren, wat leidt tot vermoeidheid en "brain fog".
2. Insuline en vocht/elektrolytenverlies
Minder koolhydraten = lagere insulinespiegel.
Insuline zorgt normaal voor natriumretentie in de nieren. Bij een daling verlies je meer natrium en water via de urine. Dit leidt tot:
Dehydratie
Verlies van elektrolyten (vooral natrium, kalium, magnesium).
Deze disbalans verklaart veel klachten van de keto-griep: hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen, hartkloppingen.
3. Hormonale stressrespons
Het lichaam ervaart de omschakeling als een "metabole stress".
Cortisol en adrenaline stijgen tijdelijk om energie vrij te maken uit vet en eiwit.
Dit kan bijdragen aan prikkelbaarheid, slapeloosheid en hartkloppingen.
4. Darmmicrobioom en spijsvertering
Een plotselinge verandering in voeding (minder vezels uit granen/fruit, meer vet) verandert ook je darmflora.
Dit kan leiden tot misselijkheid, opgeblazen gevoel of diarree/constipatie in de beginfase.
Wat je kan doen om de ketogriep te verlichten of voorkomen lees je hier.
7.Wanneer raakt mijn lichaam uit ketose?
Wanneer je lichaam in ketose is, is het overgeschakeld op vetverbranding.
Dit doet het lichaam alleen wanneer er onvoldoende koolhydraten aanwezig zijn. Met andere woorden, wanneer het lichaam de keuze heeft tussen vet of koolhydraten, zal het altijd koolhydraten kiezen als energiebron. En wanneer dat gebeurt stopt de aanmaak en verbranding van ketonen en is je lichaam dus niet meer in ketose.
Waar de absolute grens ligt is per persoon verschillend. Het ene lichaam gaat bij 30 gram koolhydraten al over op glucoseverbranding, het andere lichaam pas bij 50 gram. Dit hangt af van factoren als lichaamsbeweging, stofwisseling en individuele gevoeligheid voor koolhydraten. Wanneer je onder de 20 gram koolhydraten per dag blijft, zit je altijd goed.
8.Ik ben uit ketose, hoe kom ik er snel weer in?
Hoe snel je weer terug in ketose kunt komen, is afhankelijk van een aantal factoren.
Het hangt af van hoeveel koolhydraten je gegeten hebt, hoe actief je daarna was en hoe gevoelig je lichaam is voor de verbranding en opslag van glucose.
Deze factoren zijn namelijk bepalend in hoeveel glucose je lichaam heeft opgeslagen. Je lichaam komt weer terug in ketose, wanneer al het opgeslagen glucose verbrand is en er weer ketonen aangemaakt gaan worden.
Je kunt dit proces versnellen door:
koolhydraten direct weer te beperken tot 20 gram per dag
te vasten
verhoogde fysieke activiteit
MCT-olie te gebruiken
9.Is een cheatmeal of cheatday toegestaan?
Als je snapt hoe je lichaam werkt en wat er nodig is om in ketose te komen en te blijven, kun je eigenlijk het antwoord al raden: nee.
Wanneer je lichaam in ketose is, is het overgeschakeld op vetverbranding.
Dit doet het lichaam alleen wanneer er onvoldoende koolhydraten aanwezig zijn. Met andere woorden, wanneer het lichaam de keuze heeft tussen vet of koolhydraten, zal het altijd koolhydraten kiezen als energiebron. En wanneer dat gebeurt stopt de aanmaak en verbranding van ketonen en is je lichaam dus niet meer in ketose.
Bij een cheatmeal, of nog erger, een cheatday zijn er voldoende koolhydraten in het lichaam om dit weer als energiebron te gebruiken. Je lichaam verbrandt de glucose die het nodig heeft voor energie en slaat de rest op. Hoe meer koolhydraten je eet, des te meer glucose er opgeslagen wordt. Je lichaam komt pas weer terug in ketose, wanneer al het opgeslagen glucose verbrand is en er weer ketonen aangemaakt gaan worden.
Voorbeeld:
Je hebt een lazy sunday cheatday. Je eet 's ochtends 2 croissantjes, 's middags een boterham met pindakaas en 's avonds een pizza met een glas cola. Niet eens heel overdreven veel, toch?
Deze dag krijg je ongeveer 185 gram koolhydraten binnen. Omdat je het lekker rustig aandoet die dag wordt er van die 185 gram ongeveer 80 gram opgeslagen als glycogeen.
De dag erna ga je weer verder met het keto-dieet en beweeg je weer wat meer. Dan duurt het 12 tot 24 uur voordat de voorraad glycogeen verbruikt is en je lichaam weer overschakelt naar vetverbranding.
Met zo'n cheatday haal je jezelf dus bijna 2 dagen uit ketose. Dan schakelt je lichaam weer over naar vetverbranding en krijg je ook weer met alle bijwerkingen te maken.
10.Is het keto-dieet voor iedereen?
Hoewel heel veel mensen ontzettend veel baat hebben bij het keto-dieet, zijn er ook mensen voor wie dit dieet minder of niet geschikt is.
Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals nieraandoeningen, leverziekten of pancreatitis, moeten voorzichtig zijn. Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, hebben soms veel moeite met het verteren van vetten waardoor deze manier van eten niet gaat.
Er zijn ook mensen die niet kunnen wennen aan deze manier van eten, mensen die zich er niet fijn bij voelen en anderen vinden het gewoon veel te moeilijk en veel te veel gedoe.
Dus nee, keto is niet voor iedereen. Luister goed naar je lichaam en bepaal zelf wat er bij je past.
11.Moet ik erbij sporten?
Nee, tijdens het keto-dieet hoef je niet te sporten om af te vallen.
Sterker nog, de eerste twee weken wordt het afgeraden om te sporten. Het is best pittig voor je lichaam om over te schakelen naar vetverbranding, waardoor sporten in die periode eigenlijk te veel van je lichaam vraagt.
Zoals gezegd hoef je dus niet te sporten om af te vallen, maar uiteraard is het voor je algehele gezondheid wel goed om te bewegen/sporten. Zo wordt je lijf niet alleen slanker, maar krijgt het ook een mooiere vorm. Na de eerste twee weken kun je dus prima het sporten weer oppakken of starten!
12.Hoe zit het met cholesterol?
Veel mensen zijn bang dat al het vet dat je binnenkrijgt bij het keto-dieet slecht voor je is, omdat het cholestrol verhoogt en je daardoor meer kans hebt op hart- en vaatziekten.
Om duidelijk te krijgen hoe dit zit is het van belang om eerst goed helder te krijgen wat cholesterol precies is en wat het doet.
Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is een bouwsteen voor onder andere celmembranen, hormonen (zoals oestrogeen, testosteron en cortisol), en galzuren die helpen bij de vertering van vetten. Je lichaam maakt het grootste deel van het cholesterol zelf aan in de lever; een kleiner deel komt uit voeding.
Zonder cholesterol kan je lichaam geen cellen herstellen, geen hormonen aanmaken en geen vetten verteren. Het is dus essentieel voor je gezondheid.
Cholesterol wordt via het bloed vervoerd met hulp van speciale "deeltjes" die het vet oplossen in water. De bekendste zijn:
LDL (low-density lipoprotein) – vaak het "slechte" cholesterol genoemd, omdat het in bepaalde vormen kan bijdragen aan plaquevorming in de bloedvaten.
HDL (high-density lipoprotein) – het "goede" cholesterol, omdat het helpt om overtollig cholesterol terug te brengen naar de lever voor verwerking.
Het risico voor hart- en vaatziekten wordt niet alleen bepaald door het LDL, maar hangt vooral af van de samenstelling, grootte en oxidatie van deze deeltjes, én van het totaalplaatje van je gezondheid.
Bij het volgen van een ketogeen dieet verandert je stofwisseling en dit heeft effect op je cholesterolwaarden. Dit komt doordat:
1. Je lichaam vet verbrandt als brandstof
Wanneer je vetten gebruikt als energiebron, stijgt de productie en het transport van vetdeeltjes (lipoproteïnen) in je bloed. LDL (dat cholesterol vervoert) kan hierdoor toenemen, maar dat betekent niet automatisch dat het gevaarlijk is. Dit is een normale aanpassing van je lichaam aan vetverbranding, geen teken van schade.
2. Je lichaam zelf meer cholesterol aanmaakt
Als je minder koolhydraten eet, daalt je insulinespiegel. Daardoor neemt de cholesterolproductie in de lever toe. Dit is geen fout; je lichaam doet dit bewust omdat het cholesterol nodig heeft voor onder andere hormonen en celstructuren.
Tegelijkertijd zie je bij keto vaak:
Hogere HDL (goede cholesterol)
Lagere triglyceriden (vetten in het bloed)
Minder ontsteking (zoals gemeten met CRP)
Deze veranderingen zijn juist gunstig voor je hart en bloedvaten, ook als LDL iets hoger is.
In veruit de meeste gevallen vormt het verhoogde cholesterol géén risico, juist omdat de rest van het lichaam gezonder wordt.
Sommige mensen, vaak slank, actief en met een snelle vetverbranding, krijgen een sterke stijging van LDL bij keto. Ze worden ook wel "Lean Mass Hyperresponders" genoemd. Hun andere waarden zijn vaak uitstekend, maar hun LDL is erg hoog. De langetermijngevolgen hiervan worden nog onderzocht.
Wil je weten of jouw cholesterol echt een risico is?
Om goed in te schatten of jouw cholesterol echt een risico vormt, kun je een aantal extra dingen laten meten. Een standaard cholesteroltest geeft je totaal cholesterol, LDL, HDL en triglyceriden. Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Vooral bij een ketogeen dieet zijn die getallen soms misleidend als je ze los bekijkt.
Om een goed beeld te krijgen kijk je naar:
1. Triglyceriden/HDL-ratio (belangrijk!)
Dit is een krachtige voorspeller van insulineresistentie en hartziekte.
Op het keto-dieet daalt deze ratio vaak sterk > een goed teken!
2. LDL-deeltjesgrootte en aantal (geavanceerd lipidenspectrum)
Kleine, dichte LDL-deeltjes zijn meer schadelijk, terwijl grote, luchtige LDL-deeltjes veel minder schadelijk zijn. Als je veel grote LDL-deeltjes hebt, is een hoger LDL meestal geen reden tot zorgen.
3. HS-CRP (C-reactive protein)
Dit is een marker voor ontsteking in je lichaam. Chronische ontsteking is een belangrijke factor bij hart- en vaatziekten. Op keto daalt CRP vaak, wat wijst op minder ontsteking.
4. Nuchtere insuline en HOMA-IR
Insulineresistentie is een stille oorzaak van hartziekten.
De HOMA-IR-score (berekend uit nuchtere glucose en insuline) laat zien hoe gevoelig je cellen nog zijn voor insuline. Op een goed uitgevoerd ketodieet verbetert deze meestal flink.
5. Calciumscore (CT-scan van je kransslagaders)
Dit is een beeldvormend onderzoek dat verkalking in je hartvaten meet. Het laat zien of er al sprake is van hart- en vaatziekte, ongeacht je bloedwaarden.
De verhoging in cholesterol is voor veruit de meeste mensen dus geen probleem, omdat andere waarden verbeteren en de algehele gezondheid daarmee ook verbetert.
Nelson, D. L., Cox, M. M. (2017). Lehninger Principles of Biochemistry (7th ed.). New York: W.H. Freeman.
Volek, J. S., Phinney, S. D. (2015). The Art and Science of Low Carbohydrate Living. Beyond Obesity LLC.
13.Kan ik alcohol drinken tijdens het keto-dieet?
Het is zeker mogelijk om een drankje te doen tijdens het keto-dieet zonder uit ketose te raken. Maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden, zodat je de juiste keuzes kunt maken.
Waarschijnlijk weet je al dat glucose (koolhydraten) de primaire energiebron van ons lichaam is. Dit wil zeggen dat wanneer het lichaam de keuze heeft uit het verbranden van vet of van koolhydraten, deze altijd koolhydraten zal kiezen. Daarom beperk je bij het keto-dieet de koolhydraten drastisch, zodat je lichaam geen andere keuze heeft dan vet te verbranden. Krijg je te veel koolhydraten binnen, dan raakt je lichaam uit ketose.
Alcohol op zichzelf bevat geen koolhydraten, maar de meeste alcoholische drankjes wel:
Drink je ’s avonds 5 biertjes krijg je ongeveer 50 gram koolhydraten binnen. Bovenop wat je al gegeten hebt is het zeer aannemelijk dat je hierdoor uit ketose raakt.
Drink je 2 glazen wijn en heb je de rest van de dag goed op je koolhydraten gelet, zal dit geen probleem zijn.
Vodka-spa rood bevat bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten, dus uit het oogpunt van koolhydraatbeperking zou je dit zonder problemen de hele avond moeten kunnen drinken.
Maar, hoewel alcohol geen onmiddellijk effect heeft op ketose, heeft het weldegelijk invloed op een aantal processen in je lichaam, waardoor je toch uit ketose kunt raken en je daarbij ook flink beroerd kan gaan voelen.
Het effect op de lever en ketose
Wanneer je in ketose bent, gebruikt je lichaam ketonen als energiebron. Deze ketonen worden door de lever gemaakt door de verbranding van vetcellen.
Drink je alcohol, dan is de eerste prioriteit voor je lever het afbreken hiervan, waardoor de ketonenproductie sterk geremd wordt, totdat alle alcohol is afgebroken.
Omdat er nog ketonen in je lichaam aanwezig zijn en onvoldoende glucose om over te gaan op glucoseverbranding, blijf je in eerste instantie dus wel in ketose. Maar de vetverbranding en aanmaak van nieuwe ketonen is tijdelijk sterk geremd.
Hoe lang dit is, is afhankelijk van hoeveel je gedronken hebt. Je lever heeft ongeveer 1 tot 1.5 uur nodig om 1 glas alcohol af te breken. Drink je 3 glazen alcohol maakt je lever dus 3 tot 4.5 uur nauwelijks ketonen aan.
Sneller dronken
Wanneer je in ketose bent, heb je een sterk verlaagde glycogeenvoorraad. Glycogeen houdt water vast, maar aangezien er nu veel minder glycogeen is, heb je dus ook minder water in je lichaam om de alcohol te verdunnen. Gevolg hiervan is dat je sneller een hogere bloedalcoholconcentratie hebt en de effecten van alcohol sneller en intenser ervaart.
Intensere kater
Door de lage glycogeenvoorraad heeft je lichaam minder buffer tegen uitdroging. Alcohol is een vochtafdrijver, wat zorgt voor extra vochtverlies en daarmee ook verlies van elektrolyten en mineralen. Gevolg hiervan is dorst, hoofdpijn, spierkrampen, zwakte, trillen en duizeligheid.
Doordat je lever veel minder ketonen maakt wanneer er alcohol in het lichaam is, is er tijdens die periode een minder stabiele energievoorziening. Hierdoor wordt het katergevoel heftiger.
Ben voorzichtig
Stel je drinkt twee glazen wijn bij het avondeten, terwijl je die dag niet meer dan 20 gram koolhydraten hebt gegeten. Nu er alcohol in je systeem is, neemt de productie van ketonen tijdelijk flink af. Omdat je al in een diepe ketose zat, heb je nog ketonen in je bloed en die worden rustig opgebruikt. Als de ketonen dalen, kan je lichaam wat extra glucose aanspreken voor energie, maar blijf je nog wel in ketose. Zodra de alcohol na een paar uur weg is, gaat je lever weer voluit vetten verbranden en komen er opnieuw ketonen bij.
Maar stel je gaat een avond flink gaat dansen en drinkt daarbij zes glazen vodka. Dan is je lever veel langer bezig met alcoholafbraak, misschien wel negen uur, waardoor de vetverbranding en ketonenproductie al die tijd bijna stil komen te liggen. Ondertussen verbruik je door het dansen veel energie. Ook hier wordt de voorraad glycogeen ingezet voor extra energie, maar door de langdurige sterke remming in aanmaak van ketonen raak je uit ketose.
De volgende ochtend heb je een behoorlijke kater door vochtverlies en een instabiele energievoorziening. Je neemt een goed keto-ontbijt waar bijna geen koolhydraten inzitten, maar wel veel vetten. Maar, je lever is nog steeds alcohol aan het afbreken, dus kan die vetten niet voldoende omzetten in energie. Pas wanneer je lever de alcohol heeft afgebroken, komt de vetverbranding weer volledig op gang. Heb je al die tijd geen koolhydraten gegeten, kom je direct terug in ketose. Tot die tijd krijgt je lichaam onvoldoende energie en voel je je hoogstwaarschijnlijk flink beroerd.
Zou je zoveel drinken dat je lever nog steeds alcohol af aan het breken is wanneer de voorraad glycogeen op is, kan het echt gevaarlijk gaan worden. Je lichaam krijgt dan namelijk helemaal geen energie meer. Flink doorzakken tijdens het keto-dieet is dus echt riskant.
Wil je een drankje doen? Dat kan prima zonder uit ketose te raken.
Let wel op de volgende zaken:
Kies een drankje waar weinig tot geen koolhydraten inzitten, zodat je niet over je maximale koolhydraten heen gaat
Drink niet meer dan 3 glazen, zodat de ketonenproductie niet te lang beperkt wordt
Drink voldoende water met eventueel extra elektrolyten om uitdroging te voorkomen
Drink langzaam en let goed op je lichaam
Droge rode of witte wijn (12%)≈
Mousserende wijn/champagne (12%)≈
Pils/normaal bier (5%)≈
Zwaar bier (7%+)≈
Alcoholvrij bier≈
Likeur (>25% alcohol, vaak zoet)≈
Sterke drank zonder suiker=
Cocktails≈
0,75–1,5 gr kh
2,25 gr kh
7,5–12,5 gr kh
10–15 gr kh
10–12,5 gr kh
10–14,5 gr kh
0 gr kh
15–30 gr kh per 250 ml
1.Wat maakt een recept écht keto?
Een recept is pas écht keto als de verhouding van de macronutriënten zorgt dat je in ketose komt en/of blijft. Dat betekent: minstens 66,7% gram vet, met een zeer beperkte hoeveelheid koolhydraten.
Op Écht Keto kun je erop vertrouwen dat elk recept de juiste verhouding heeft. Je hoeft zelf alleen op te letten dat je onder de 20 gram koolhydraten per dag blijft.
2.Zijn de recepten op deze website gezond?
Gezond is tegenwoordig iets subjectiefs.
Voor de één is een recept gezond als er weinig vet in zit, terwijl anderen het juist belangrijk vinden dat er heel veel groenten inzitten. Sommigen vinden gerechten gezond als er alleen verse, onbewerkte producten gebruikt worden, anderen gaan nog een stapje verder en die vinden dat de producten daarbij ook biologisch moeten zijn. Dan zijn er ook mensen die gerechten alleen gezond vinden als er geen vlees of vis in zit en anderen zijn pas tevreden als er helemaal geen dierlijke producten in zitten.
Dus of deze keto recepten gezond zijn, hangt van je eigen visie af.
Wat ik wel kan beloven is dat ze 100% écht keto zijn!
3.Hoe weet ik of een recept geschikt is voor mijn medisch keto-dieet?
Als je het keto-dieet volgt om medische redenen (zoals epilepsie, diabetes, kanker of Alzheimer), is het extra belangrijk dat je recepten gebruikt met een betrouwbare macroverdeling.
Alle recepten op Écht Keto zijn nauwkeurig samengesteld en bij elk recept staat het vetpercentage vermeld, zodat je zeker weet dat het past binnen je dieet.
Bereken bij recepten van andere bronnen eerst zelf het vetpercentage om zeker te weten dat het recept geschikt is.
4.Zijn de recepten geschikt voor beginners?
Jazeker, alle recepten zijn helder uitgelegd en alle stappen duidelijk omschreven.
Of je nu beginner of gevorderd bent, je kunt meteen aan de slag!
5.Zijn de recepten geschikt voor het hele gezin?
Hoewel de recepten gericht zijn op mensen die strikt keto eten, vinden veel mensen ze gewoon lekker — ook zonder zelf keto te volgen. Je kunt voor gezinsleden die niet keto eten eventueel een kleine aanpassing doen, zoals het serveren met rijst of brood erbij.
6.Mag ik eindeloos eten van de keto gerechten?
Helaas niet.
Hoewel keto-recepten je helpen om in ketose te blijven, blijft portie-controle belangrijk. Niet alleen omdat je heel snel over de 20 gram koolhydraten per dag heen gaat, maar ook om niet meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt.
1.Kan ik ingredienten vervangen of weglaten?
Alle recepten van écht keto zijn nauwkeurig berekend om aan de juiste verhouding van macronutriënten te komen. Wanneer je ingrediënten gaat vervangen of weglaat, verandert de samenstelling en dus ook de verhouding.
Om te kijken of het recept echt keto blijft bij een aanpassing, zul je al de ingrediënten in moeten voeren in een voedingsapp en checken of het vetpercentage nog steeds boven de 66.7% is.
Het kan dus wel, maar het is wel wat werk.
2.Waar kan ik de ingrediënten kopen?
Veruit de meeste ingrediënten zijn in alle supermarkten te koop.
Wat specifiekere ingrediënten, zoals bepaalde soorten meel en suikervervangers, zijn vaak in natuurwinkels te krijgen of anders via webshops.
3.Waar moet ik op letten bij het kopen van ingrediënten?
Tegenwoordig zijn er van de meeste producten meerdere merken te vinden in de supermarkt.
Vergelijk de samenstelling van de producten en kies voor degene met het minste koolhydraten.